Zimbrul

Bison bonasus

  • 28
  • 05
    2016

Zimbrul (Bison bonasus) este o specie de bizon care se gaseste in Europa. Animalul a fost descris prima data in literatura stiintifica de Carl Linné in 1758.  In 1996 a fost clasificat ca specie in pericol, pe cale de disparitie. Zimbrii traiesc in paduri, avand foarte putini dusmani naturali; exista doar cateva relatari din secolul al […]

Zimbrul (Bison bonasus) este o specie de bizon care se gaseste in Europa. Animalul a fost descris prima data in literatura stiintifica de Carl Linné in 1758.  In 1996 a fost clasificat ca specie in pericol, pe cale de disparitie.
Zimbrii traiesc in paduri, avand foarte putini dusmani naturali; exista doar cateva relatari din secolul al XIX-lea incoace despre atacuri din partea lupilor si ursilor. Zimbrul este ierbivor.

In 1927 mai putin de 50 de zimbri mai ramasesera in lume, toti in gradini zoologice, ultimii zimbri in salbaticie fiind ucisi de braconieri dupa Primul Razboi Mondial.

Zimbrii au fost reintrodusi cu succes in salbaticie incepand cu 1951. Se gasesc in zone protejate din paduri din Polonia, Belarus si Republica Moldova, turme existand si in Lituania, Ucraina, Rusia si Kirgizstan, iar gradini zoologice din 30 de tari au exemplare din acest animal.

In 2000, specia numara 3.600 de exemplare cu un grad mare de consangvinitate, toate fiind descendente din doar 12 indivizi. Din acest motiv zimbrii actuali au o diversitate genetica limitata, fiind foarte vulnerabili la boli.

In Romania, zimbrii pot fi admirati in Rezervatia Dragos-Voda de la Vanatori Neamt, in Rezervatia Neagra de la Bucsani, Dambovita (cea mai mare rezervatie din Romania ca numar de exemplare), in rezervatia Valea zimbrilor din Vama Buzaului, Brasov, la Hateg – Slivut, la Gradina Zoologica din Targoviste, doua exemplare la Gradina Zoologica din Resita si doua exemplare la Gradina Zoologica din Hunedoara. Zimbrii au fost re-introdusi in Romania in anul 1958, cand primele doua exemplare de animale au fost aduse din Polonia si tinute intr-o rezervatie din Hateg. Ideea zimbrilor in libertate, pe teritoriul Romaniei, s-a nascut abia in 1999, printr-un program sustinut de Banca Mondiala si Uniunea Europeana.

In 2003 au fost adusi 15 zimbri din vestul Europei, pentru care a fost amenajat un tarc cu o suprafata de 180 de hectare. in acest loc, zimbrii traiesc in semi-libertate.

In data de 21 martie 2012 au fost eliberati 5 zimbri din Parcul National Dragos Voda, ei sunt monitorizati in permanenta.

Incepand cu anul 2014, in Muntii tarcu (pe raza comunei Armenis, judetul Caras-Severin) au fost reintroduse mai multe exemplare din aceasta specie (17 mai 2014 au fost reintroduse 17 exemplare, 12 iunie 2015, 14 exemplare, iar in 11 iunie 2016 inca 10 exemplare).

Zimbrul (Bison bonasus) Zimbrul (Bison bonasus) Zimbrul (Bison bonasus)