Vulpea

Vulpes vulpes

  • 28
  • 08
    2016

Vulpea (Vulpes vulpes) este un mamifer omnivor, de dimensiune mica spre medie. Vulpea este mai mica decat cainele obisnuit si evident mai mica decat lupul.  In Romania este intalnita aproape in toate tipurile de habitat. Vulpea mananca cele mai multe mici mamifere: soareci de camp, popandai, castori, lemingi, veverite, iepuri etc. Detecteaza o prada chiar si fara […]

Vulpea (Vulpes vulpes) este un mamifer omnivor, de dimensiune mica spre medie. Vulpea este mai mica decat cainele obisnuit si evident mai mica decat lupul.  In Romania este intalnita aproape in toate tipurile de habitat.

Vulpea mananca cele mai multe mici mamifere: soareci de camp, popandai, castori, lemingi, veverite, iepuri etc.

Detecteaza o prada chiar si fara sa o vada (dupa miros sau dupa sunet), dar nu alearga dupa ea, ci sare asupra sa, cu labele din fata, ca pisicile astfel rata de reusita este mai mare. Majoritatea vulpilor ucid deseori mai mult decat pot manca la o singura masa si ingroapa ce le prisoseste, urmand a reveni alta data la locul cu “provizii”.

Considerate in trecut “devoratoare de gaini”, vulpile au fost vanate cu cruzime ani la rand. Un alt motiv pentru care oamenii nu le-au privit cu simpatie pe vulpi este faptul ca acestea raspandesc – mai ales in mediul rural – cateva boli foarte grave, printre care si turbarea. Pot fi afectate in special mamiferele cu care vulpile intra in contact direct, dar boala poate fi transmisa si omului, fie direct prin muscatura, fie prin intermediul pasarilor din ograda.

Vulpea (Vulpes vulpes)