Vipera cu corn

Vipera ammodytes

  • 12
  • 06
    2016

Vipera cu corn (Vipera ammodytes) este o specie de sarpe veninos raspandit in sud-estul Europei, inclusiv in Romania. Traieste in general in zonele montane in preajma vailor stancoase, dar a fost semnalata si in zone de deal (Deva). Ii place sa stea la soare pe stanci. Se catara cu usurinta pe ramuri arbustilor pentru a se […]

Vipera cu corn (Vipera ammodytes) este o specie de sarpe veninos raspandit in sud-estul Europei, inclusiv in Romania. Traieste in general in zonele montane in preajma vailor stancoase, dar a fost semnalata si in zone de deal (Deva). Ii place sa stea la soare pe stanci. Se catara cu usurinta pe ramuri arbustilor pentru a se incalzi la soare. Se adaposteste mai ales sub pietre sau in crapaturile stancilor. Este relativ sensibila la frig si intra toamna devreme in adapost pentru hibernare, iar primavara iese ultima din hibernare.

Hrana consta din vertebrate mici: soareci, cartite, ocazional pasari si soparle. Puii se hranesc la inceput cu broaste si soparle. Mamiferele si pasarile sunt mai intai omorate prin muscare si inveninare si apoi inghitite cu capul inainte; soparlele si broastele sunt adesea inghitite de vii.

Cea mai mare vipera din Europa, putand atinge chiar si 90cm,  masculi fiind mai mari decat femelele. De la noi din tara este vipera cea mai periculoasa ce injecteaza cea mai mare cantitate de venin hemotoxic putin studiat ce poate duce, mai rar, chiar la deces.

In Romania traieste doua subspecii: vipera cu corn dobrogeana (Vipera ammodytes montadoni) si vipera cu corn banateana (Vipera ammodytes ammodytes)