Soparla de iarba

Podarcis tauricus

  • 19
  • 09
    2016

Soparla de iarba (Podarcis tauricus) este o soparla ce se intalneste cel mai des in Dobrogea, in special pe terenurile inierbate, la liziera padurilor si in raristi, pe marginea culturilor si chiar in interiorul lor, mai rar in regiunile pietroase. Adesea tasneste pe langa picioarele calatorului care strabate coamele dealurilor, ascunzandu-se in gauri de greieri […]

Soparla de iarba (Podarcis tauricus) este o soparla ce se intalneste cel mai des in Dobrogea, in special pe terenurile inierbate, la liziera padurilor si in raristi, pe marginea culturilor si chiar in interiorul lor, mai rar in regiunile pietroase. Adesea tasneste pe langa picioarele calatorului care strabate coamele dealurilor, ascunzandu-se in gauri de greieri si in crapaturi.

Hiberneaza ingropata in pamant din octombrie sau chiar noiembrie pana in aprilie. Este diurna, indivizii fiind activi între orele 9-17. Se hraneste cu insecte (ortoptere, diptere, heteroptere, coleoptere, larve de lepidoptere), paianjeni, miriapode, furnici. Are numerosi dusmani, mai ales pasarile rapitoare, de aceea foarte multi indivizi au cozi regenerate.

Imperecherea are loc in aprilie-mai, cand masculii fugaresc femelele printre tufe. In aceasta perioada masculii au abdomenul portocaliu intens, iar verdele crud de pe spate contrasteaza cu negrul.