Sarpele de stepa

Dolichophis caspius

  • 12
  • 06
    2016

Sarpele de stepa, sarpe rau sau sarpe cu abdomenul galben (Dolichophis caspius) este un sarpe neveninos de pana la 2 m lungime, care traieste in locurile uscate si calduroase din silvostepa din sud-estul Europei. In Romania este mai des intalnita in sudul Olteniei si Munteniei, sudul Banatului, sud-estul Moldovei si in mai multe localitati din […]

Sarpele de stepa, sarpe rau sau sarpe cu abdomenul galben (Dolichophis caspius) este un sarpe neveninos de pana la 2 m lungime, care traieste in locurile uscate si calduroase din silvostepa din sud-estul Europei.

In Romania este mai des intalnita in sudul Olteniei si Munteniei, sudul Banatului, sud-estul Moldovei si in mai multe localitati din Dobrogea. Prefera liziera padurilor, tufarisurile, coastele sau viroagele cu loess sau stancile unde exista vegetatie arbustiva sau arborescenta.

Are spatele cafeniu, brun-galbui sau brun-cenusiu cu o dunga mediana longitudinala deschisa pe fiecare solz. Abdomenul este galben.

Se hraneste cu soparle de ziduri, gusteri, harciogi, popandai, soareci si sobolani. Prinde prada cu o viteza uluitoare, apucand-o cu gura si o sugrumand-o prin incolacire. Este cel mai rapid sarpe din Romania, alunecand cu viteza sagetii, incat de-abia poate fi vazut.