Rata catifelata

Melanitta fusca

  • 03
  • 01
    2017

Rata catifelata (Melanitta fusca) este o pasare care traieste in N Europei, in special pe coasta Marii Baltice, este o prezenta foarte rara la noi in tara, iar cand ierneaza la noi vine in Marea Neagra si complexul de lacuri Razelm-Sinoe, pe cursul Dumarii si pe cel a Oltului. Specie migratoare care, in afara sezonului de […]

Rata catifelata (Melanitta fusca) este o pasare care traieste in N Europei, in special pe coasta Marii Baltice, este o prezenta foarte rara la noi in tara, iar cand ierneaza la noi vine in Marea Neagra si complexul de lacuri Razelm-Sinoe, pe cursul Dumarii si pe cel a Oltului. Specie migratoare care, in afara sezonului de cuibarit, prefera apele marine putin adanci.

Rata catifelata, se aduna in stoluri relativ mici in afara sezonului de cuibarit. Hrana este formata preponderent din moluste, dar consuma si crustacee si, mai rar, pesti mici. Se hraneste in timpul zilei, iar hrana este procurata prin scufundari.

Exemplarul fotografiat de mine, in Bucuresti, umbla impreuna cu stolul ratelor cu cap castaniu si un alt exemplar de rata cu cap negru.