Ierunca

Ierunca (Tetrastes bonasia) este o pasare ce apartine familiei Phasianidae. Traieste in padure, fiind foarte sperioasa. Ierunca are marimea unei potarnichi (35–36 cm). Are o coada lunga, penajul fiind cenusiu-roscat patat sau dungat cu alb-negru. Ierunca este raspandita in regiunile de padure din Eurasia, in Europa Centrala fiind foarte rar intalnita. Este o pasare monogama, imperecherile au loc primavara, dar perechile pot ramane impreuna si iarna. Pasarea se hraneste cu insecte si fructe de padure. Puii eclozeaza la circa 25 de zile si raman toata vara cu femela, care le asigura locuri bune de hrana.

09 aug. 2017