Iepurele de camp

Lepus europaeus

  • 04
  • 06
    2016

Iepurele de camp (Lepus europaeus) este un animal salbatic des intalnit si foarte usor de recunoscut, cu lungimea corpului care poate ajunge pana la 70cm si greutatea pana la 5 kg. Este unul din rozatoarele mari din Romania. Iepurele de camp este foarte bine camuflat in mediul in care traieste si foarte greu de observat daca […]

Iepurele de camp (Lepus europaeus) este un animal salbatic des intalnit si foarte usor de recunoscut, cu lungimea corpului care poate ajunge pana la 70cm si greutatea pana la 5 kg. Este unul din rozatoarele mari din Romania.

Iepurele de camp este foarte bine camuflat in mediul in care traieste si foarte greu de observat daca nu se misca. De altfel apeleaza la fuga ca ultima metoda de aparare; in general prefera sa stea nemiscat si lipit de pamant pana cand considera ca pericolul este iminent, moment in care apeleaza la calitatile sale de alergator. Spatele este de culoare galbena – cafenie cu naunte de negru si gri, in lateral este de culoare bruna-galbuie iar abdomenul este albicios. Coada este de culoare bruna inchis deasupra si alba dedesubt.

Iepurele de camp este un animal foarte prolific. Iepuroaicele fata de 4 ori pe an, din primavara si pana in toamna,cate 2-5 iepurasi, dupa o perioada de gestatie de 42 de zile. Cu toate acestea sporul variaza mult din cauza pradatorilor si a conditiilor de mediu din anul respectiv.