Fluture coada de randunica

Papilio machaon

  • 13
  • 08
    2016

Fluture coada de randunica (Papilio machaon) este un fluture foarte frumos colorat care traieste in mlastinile si luncile din Asia, Europa, dar si in regiuni din Canada si SUA, in munti la altitudini de peste 2000 m. Avand deschiderea aripilor de aproximativ 9 cm este considerat unul dintre cei mai mari fluturi din Europa. Capul destul […]

Fluture coada de randunica (Papilio machaon) este un fluture foarte frumos colorat care traieste in mlastinile si luncile din Asia, Europa, dar si in regiuni din Canada si SUA, in munti la altitudini de peste 2000 m. Avand deschiderea aripilor de aproximativ 9 cm este considerat unul dintre cei mai mari fluturi din Europa.

Capul destul de mic este prevazut cu doi ochi proeminenti, de culoare neagra si antere subtiri si lungi, cu terminatii ingrosate si negre ca niste butoane. Picioarele sunt mici, iar aripile posterioare au cate o extensie de cca. 1 cm. Aripile anterioare au forme triunghiulare, muchiile rotunjite, cu un rand de pete galbene in forma de semiluna pe marginea exterioara si diferite celule galbene, tivite cu negru, pe zona centrala. Aripile posterioare au marginile cu aspect zimtat si sunt tivite cu negru, prevazute de asemenea cu un rand de pete in forma de semiluna de culoare galbena. Cele mai frumoase sunt petele portocalii si insiruirea de pete albastre de la baza aripilor din spate. Aripile au un colorit predominant alb-galbui cu un model negru, cu linii galbene si negre.

Acesti fluturi nu traiesc foarte mult timp, masculii dupa ce se imperecheaza nu se mai hranesc si mor de foame, iar femelele au aceeasi soarta, insa putin mai tarziu – ele mai intai isi depun ouale.