Capra neagra

Capra-neagra (Rupicapra rupicapra) este un animal care face parte din familia Bovidae. Ea este raspandita in regiunile muntoase din Europa si Asia Mica.

Capra-neagra are o inaltime intre 110 si 130 cm, are o coada scurta (maximum 7 cm), avand inaltimea la greaban de 75 cm, cantarind intre 30 si 50 de kg.

Are un corp relativ scund, picioare musculoase cu copita despicata, un gat relativ lung terminat cu un cap scurt prevazut la ambele sexe cu doua coarne inelate si incovoiate spre inapoi. In spatele coarnelor se gasesc doua glande care secreta in perioada de imperechere un lichid cleios cu miros neplacut. in timpul verii capra-neagra are o culoare spalacita brun-roscata, partea inferioara a corpului fiind alb-galbui, avand pe spate o dunga neagra. Iarna culoarea caprei este brun inchis, brun negricios, fiind alb pe abdomen si picioare, capul fiind de culoare alba-galbuie, pe crestet avand o dunga de culoare inchisa.

Animalul traieste in grupuri de 15 – 30 de capre formate din capre tinere si femele. Aceasta structura sociala se schimba in functie de anotimp.

Vara un animal sta tot timpul de paza pentru a da la timp in caz de primejdie semnalul de alarma. Iarna aceasta supraveghere este mai putin severa, grupurile conduse de un tap, putandu-se amesteca intre ele. in luna noiembrie este perioada de imperechere, ca la sfarsitul lunii mai sa fie primele fatari de iezi care tin pana la inceputul lui iunie.

Perioada de gestatie la caprele-negre dureaza 6 luni, iezii devin maturi la varsta de trei ani, iar o capra-neagra poate trai intre 15 si 20 de ani. Hrana lor consta din macesealpine, muguri si vlastari de foioase sau conifere, frunze de plante diferite, iarna caprele consuma muschi sau licheni. Pericolele la care sunt expuse caprele-negre sunt caderile de stanci, animalele de prada ca rasul, lupul, ursul, vulturul, iar aici se pot aminti si vanatorile organizate de om.

27 oct. 2018