Buhai de balta cu burta rosie

Bombina bombina

  • 05
  • 05
    2017

Buhai de balta cu burta rosie (Bombina bombina), numit si izvoras cu burta rosie este o broasca acvatica de ses, raspandita din sud-estul si centrul Europei pana la Muntii Urali. In Romania se intalneste cam peste tot in regiunile de campie, in Transilvania apare insular in regiunile de ses ale podisului, limita superioara de altitudine fiind […]

Buhai de balta cu burta rosie (Bombina bombina), numit si izvoras cu burta rosie este o broasca acvatica de ses, raspandita din sud-estul si centrul Europei pana la Muntii Urali.

In Romania se intalneste cam peste tot in regiunile de campie, in Transilvania apare insular in regiunile de ses ale podisului, limita superioara de altitudine fiind putin peste 400 de m. Exista zone unde se suprapune ci Bombina variegata si chiar se imperecheaza intre ele.

Traieste tot timpul, cu exceptia perioadei de iernare, in apa, fiind gasita in lacuri, balti, baltoace din regiunea de ses sau chiar pe podisuri, adesea iese pe uscat pe malul apelor. Ierneaza pe uscat, in gropi, galerii de rozatoare, pe sub pietre, din septembrie – inceputul lui octombrie pana in mijlocul lui martie. Are o lungimea de 5 cm. Corpul este indesat, bufoniform.

Pupila ochiului rotunda sau in forma de inima (cordiforma). Abdomenul negru-albastrui cu galben-portocaliu pana la rosu, cu pete mari, neregulate, portocalii sau rosii si cu puncte albe. De obicei predomina pigmentul inchis. Exemplarele romanesti se caracterizeaza prin raritatea indivizilor patati ventral cu rosu, predominand culoarea galbena-portocalie.

Buhaiul de balta cu burta rosie este un animal diurn si crepuscular. Hrana consta din animale acvatice, dar si din tot felul de insecte de uscat (coleoptere, himenoptere, ortoptere etc.).

Are putini dusmani, datorita glandelor veninoase din negii pielii care secreta un lichid alb, vascos, cu miros acid, iritant. Cu toate acestea serpii de apa il mananca. In caz de pericol se ascund in malul de pe fundul apei.

Daca este surprins pe uscat, ia o pozitie de aparare aposematica cu abdomenul viu colorat rasturnat in sus, corpul rigid, indoit convex, picioarele anterioare acoperindu-i ochii; sensul acestui reflex (numit unkenreflex) este sa simuleze moartea. Fiind totodata si un semnal pentru eventualul predator ca este o specie necomestibila, veninoasa.

Buhai de balta cu burta rosie (Bombina bombina) Buhai de balta cu burta rosie (Bombina bombina)