Brotacelul rasaritean

Hyla orientalis

  • 09
  • 04
    2017

Brotacelul rasaritean (Hyla orientalis) este singura broasca arboricola raspandita in aproape intreaga Europa. In tara avem doua specii de brotacei una in interiorul arcului carpatic numita Hyla arborea si cea orientalis inafara arcului carpatic in sud si estul tarii. Intre ele nu exista diferente vizuale ci doar genetice. In Romania este o broasca comuna si se intalneste […]

Brotacelul rasaritean (Hyla orientalis) este singura broasca arboricola raspandita in aproape intreaga Europa. In tara avem doua specii de brotacei una in interiorul arcului carpatic numita Hyla arborea si cea orientalis inafara arcului carpatic in sud si estul tarii. Intre ele nu exista diferente vizuale ci doar genetice.

In Romania este o broasca comuna si se intalneste pretutindeni unde exista apa si arbori, tufisuri sau stuf, de la ses pana la altitudine de 1000 m in muntii Carpati.

In timpul verii traieste pe arbori, tufisuri sau stuf. Datorita discurilor sale adezive de pe degete se catara cu usurinta pe arbori si tufisuri si executa uriase salturi prin aer.

Cand este vreme frumoasa sade pe fata frunzelor, iar cand este vreme ploioasa se prinde pe dosul frunzelor. Este acvatic numai in perioada scurta de reproducere. Brotacelul poate fi crescut in acvariu. In captivitate poate trai pana la varsta de 22 ani.

Brotacelul rasaritean are o lungimea de 3-5 cm. Masculul are aceeasi marime ca femela. Corpul este zvelt, oval, capul scurt si rotunjit, pupila ochiului orizontala, timpanul foarte distinct. Degetele poseda discuri adezive care secreta un lichid lipicios ce ii permite o buna aderare pe suprafetele pe care se deplaseaza, permitand brotacelului sa se catare chiar pe un geam vertical.

Brotacelul duce o viata crepuscular-nocturna, dar are si o activitate diurna, stand uneori pe frunze la soare si vanand insecte. Iarna hiberneaza in crapaturile din cladiri, sub frunze si muschi, la poalele copacilor, in scorburi, vizuini sau sub pietre. Hrana brotacelului consta din diferite insecte si larvele lor (coleoptere, diptere), predominand formele zburatoare, pe care le prinde printr-un salt, cu ajutorul limbii sale protractile si lipicioase. Consuma si arahnide (paianjeni) si acarieni. Are ca dusmani pasarile rapitoare si serpii.

Reproducerea brotacelului are loc in aprilie-iunie in apa, unde el este un foarte bun inotator. Brotaceii sunt lipsiti de organe de acuplatie si fecundatia la ei este externa.

Brotacelul rasaritean (Hyla orientalis) Brotacelul rasaritean (Hyla orientalis) Brotacelul rasaritean (Hyla orientalis) Brotacelul rasaritean (Hyla orientalis)