Broasca raioasa verde

Bufotes viridis

  • 11
  • 08
    2016

Broasca raioasa verde (Bufotes viridis) este o broasca fara coada din familia bufonide (Bufonidae), raspandita in Europa Centrala si de Sud, Asia de vest si centrala pana in Kazahstan. In Romania este gasita pretutindeni, mai ales in zonele de stepa, de campie si de deal si pe langa locuinta omului. Ele evita zonele impadurite, iar regiunile muntoase […]

Broasca raioasa verde (Bufotes viridis) este o broasca fara coada din familia bufonide (Bufonidae), raspandita in Europa Centrala si de Sud, Asia de vest si centrala pana in Kazahstan.

In Romania este gasita pretutindeni, mai ales in zonele de stepa, de campie si de deal si pe langa locuinta omului. Ele evita zonele impadurite, iar regiunile muntoase este prezenta pana la altitudinea de 1700 m.

Este cea mai raspandita specie de amfibieni din localitatile rurale si urbane. Intalnindu-se mai ales pe terenurile agricole, unde isi gaseste hrana (in special insecte). Suporta bine seceta si chiar apa salmastra.

Se hraneste cu rame, melci, paianjeni, insecte si larvele lor. Este o broasca folositoare consumand multe coleoptere (gandaci de Colorado etc.) si coropisnite daunatoare agriculturii.

Broasca raioasa verde este o specie crepuscular-nocturna fiind activa noaptea si in amurg. Indivizii tineri mai pot fi intalniti si ziua. Ziua sta ascunsa in galerii de rozatoare sau sapate de ea, ori in crapaturile zidurilor. Iese dupa apusul soarelui pentru a se hrani. In martie-aprilie iese din vizuinile subterane unde a iernat si se indreapta spre bazinele acvatice din apropiere pentru reproducere.

Maturitatea sexuala o atinge la 2-3 ani. In conditii naturale poate trai 7-12 ani, iar in captivitate 17 ani.

Pe cele doua laturi ale cefei, se afla doua glande mari si proeminente, numite glande parotide (sau parotoide). Secretia lor este veninoasa si serveste ca un mijloc de aparare impotriva rapitorilor. Tegumentul este prevazut cu ridicaturi in forma de negi (verucozitati) asemanatoare cu pielea bolnavilor de raie, de unde si denumirea de „broasca raioasa”.

 

Broasca raioasa verde (Bufotes viridis)