Broasca de pamant bruna

Broasca de pamant bruna (Pelobates fuscus) este o broasca sapatoare bruna. Traieste preponderent pe uscat, fiind intalnita rar in apa in afara perioadei de reproducere. Este o specie cu activitate nocturna, ziua stand ingropata in sol, la adancimi de 30-50 cm. Dupa lasarea serii iese din adapost ca sa se hraneasca cu diferite nevertebrate cum ar fi: melci, insecte, rame. Exemplarele tinere pot fi observate in activitate ziua, atunci cand timpul este ploios.

Daca este deranjata, glandele acestei specii produc o secretie cu un miros respingator asemanator cu cel de usturoi, iar daca se simte in continuare amenintata, se umfla, devenind destul de tare si scoate un sunet asemanator cu un miorlait puternic.

Pelobates fuscus prezinta o distributie vasta, dar neuniforma pe teritoriul tarii noastre, pe un interval altitudinal intre 0 si 800 de metrii. Prezenta sau absenta speciei in anumite zone ale tarii fiind legata in special de tipul de habitat.

Coloritul este foarte variat, in nuante de brun, brun-cenusiu, cenusiu-masliniu, brun deschis, alb-galbui, cu pete longitudinale dorsale de culoare brun-inchis, brun-roscat, de obicei situate de-o parte si de alta a coloanei vertebrale.  Deseori prezinta numeroase pete rosiatice.

14 iun. 2016